De prijs exclusief of inclusief btw vermelden?

Belasting

Je bent het vast wel eens tegengekomen. Je krijgt een prijs aangeboden voor een product of dienst waarbij staat, deze prijs is exclusief btw of er staat helemaal niets bij vermeld. En op het moment dat de factuur komt krijg je er een cadeautje bij. Een cadeautje waar je niet zo blij van wordt, namelijk de btw bovenop de eerder vermelde prijs. Hierover heb ik op LinkedIn de volgende stelling gedeeld

“De prijs die aan particulier wordt aangeboden moet altijd de prijs inclusief BTW zijn.”

Poll uitslag bij de vraag: De prijs die aan particulier wordt aangeboden moet altijd de prijs inclusief BTW zijn.

Om te beginnen is het eigenlijk geen stelling, het is namelijk gewoon geregeld in de Wet Omzetbelasting. Bijna iedereen was het hier wel over eens dat de getoonde prijs aan de particulier altijd inclusief btw moet zijn.

Maar hoe zit het dan met inclusief btw?

Zoals gezegd is het wettelijk geregeld of de prijs inclusief btw getoond moet worden. Dit staat in art. 38 Wet OB, hier staat het volgende:

“Het is de ondernemer verboden aan anderen dan ondernemers en publiekrechtelijke lichamen goederen en diensten aan te bieden tegen prijzen met zodanige aanduidingen dat de omzetbelasting niet in de prijzen zou zijn begrepen.”

Uit dit artikel kunnen we opmaken dat het dus verboden is om aan de particulier prijzen weer te geven zonder de btw.

Om terug te komen bij de vraag: “De prijs die aan particulier wordt aangeboden moet altijd de prijs inclusief BTW zijn.” Het antwoord is dus Ja. Dit is zelfs verplicht en ook nog eens strafbaar.

Zijn er uitzonderingen voor het tonen van alleen exclusief btw?

Nee, zelfs niet als je doorgaans of nagenoeg geheel aan ondernemers diensten of producten levert, dan is het nog altijd verplicht om aan een particuliere klant de prijzen inclusief btw te tonen. Op het moment dat je uitsluitend aan andere ondernemers producten of diensten levert dan is het verbod niet van toepassing. Het verbod gaat immers over de aanbieding van prijzen aan andere dan ondernemers.

Neem bijvoorbeeld de Sligro, dit is een groothandel gericht op ondernemers. Naast ondernemers komen hier ook klanten binnen die als particulier daar inkopen doen. Omdat zij dus ook aan particulieren verkopen zijn zij verplicht om de prijs inclusief btw te doen, dit hebben zij dan ook opgelost door zowel de prijs exclusief btw, als inclusief btw te vermelden.

Toch zie je nog dat de prijs exclusief btw aangeboden wordt. Het staat er expliciet bij vermeld en het staat in de algemene voorwaarden. Als je niet beter weet zou je denken dat dit normaal is, maar als particulier mag je er vanuit gaan dat de getoonde prijs inclusief de omzetbelasting is.

Als particulier wil je weten: “Wat moet ik betalen.”

Als je het mij vraagt is het een vorm van misleiding op het moment dat je eest een prijs zonder btw aanbied en vervolgens nog eens 21% btw overheen komt. Daarbij heeft de particulier ook niet veel aan een prijs zonder btw, omdat hij de btw niet kan verrekenen of terugvorderen van de belastingdienst.  Als particulier wil je weten wat moet ik betalen, je wilt niet eerst een rekensom staan maken.

Kleine Ondernemersregeling.

Bij de kleine ondernemersregeling, oftewel de KOR, is de ondernemer vrijgesteld van btw. Hij hoeft hierbij geen btw in rekening te brengen bij zijn klanten en vermeld dit dan ook op zijn factuur. Hierbij komt de vraag niet eens aan de orde of de prijs inclusief of exclusief btw is. De ondernemer kan in dit geval ook geen btw verrekenen of terugvorderen. De btw die de ondernemer heeft betaald is dan ook een kostenpost en indirect mee in de prijs opgenomen.